E-ticaret teknolojisi pazarlama, satış, kişiselleştirme, zengin bilgi içeriği, hedef kitle gibi pek çok konuda yeni fırsatlar sunar. Bu teknolojiler tüketicilerin, üreticiler hakkında daha çok bilgi sahibi olmasını ve edindikleri bilginin etkin kullanımını sağlar. Potansiyel olarak, ticari firmalar bu yeni bilgileri kaliteli hizmet, ürün geliştirme vb. amaçlar ile kullanırlar. Fiyatlar konusunda daha rekabetçi olurlar. E-ticaret teknolojisinin temel nitelikleri, Laudon ve Traver’in e-ticaret ile ilgili kitaplarında her an her yerde olma, küresel ulaşım, evrensel standartlar, bilgi zenginliği, etkileşim, bilgi yoğunluğu, kişiselleştirme ve sosyal teknoloji olarak belirtilmiştir.
Geleneksel ticarette, bir pazaryeri, ziyaret edebileceğiniz fiziki bir mekandır. Yani harcama yapmak için buraya gitmeniz gerekir. Buna karşılık e-ticaret ile her zaman her yerden alışveriş sözkonusudur. Bireyleri fiziki mekandan bağımsız kılar, evden, işten arabadan mobil ticareti kullanarak her yerden alışverişi mümkün kılar. Bu pazaryeri coğrafi sınırlamaya tabi değildir. Bu tür bir pazaryeri, tüketici açısından işlem maliyetlerini azaltır, bir markete giderken harcayacağı zaman ve paradan tasarruf etmesini sağlar. Bir markete gitmek içim gerekli enerjisiyi azaltarak daha az çaba sarfetmesini sağlar.
E-ticaret teknolojisi aynı zamanda ticari işlemlerin farklı kültürler ve sınırlar arasında geleneksel ticarette olduğundan daha fazla maliyet etkinliği ile gerçekleşmesini sağlar. E-ticaretin potansiyel müşterisi geleneksel ticaretten fazla olması bu gerçeği en iyi şekilde açıklar. Çoğu geleneksel ticaret yereldir ya da bölgeseldir. Ancak güçlü ulusal bağlar ile bireylere ulaşılabilir. Ama internet teknolojisi ile küresel müşteriye rahatlıkla ulaşır.
E-ticaretin daha eşşiz bir niteliği, internetin teknik standartlarıdır. E-ticaretin yönetimi için gerekli bu standartlar evrensel standartlardır ve tüm uluslar tarafından kullanılır. Geleneksel ticarette ise bu standartlar farklılaşır, örneğin cep telefonu ile iletişim sağlanmaya çalışılır, televizyon ya da radyo ile tüketiciye ulaşmaya çalışılır. E-ticaretin evrensel teknik standartları piyasalara daha düşük maliyetle ulaşımı sağlar. Herkesin aynı teknolojiyi kullanması birey ve firmalar içinde pozitif dışsallık yaratır. İngilizcenin evrensel bir dil olması gibi e-ticaretin teknik standartları da evrensel bir hale gelmiş ve üretici ve tüketicilerin dünyanın her yerinde ticarette aynı dili konuşmasını sağlamıştır.
Bilgi zenginliği, mesajın içeriğini ve güçlü olmasını ifade eder. Geleneksel piyasalarda, firmalar bu zenginliğe sahiptir, zira bireyler ile olan yüz yüze ilişkileri güçlü bağların kurulmasını sağlar. Geleneksel çevrenin bu bilgi zenginliği ticari çevresini güçlendirir. Web’in gelişiminden önce bilgi zenginliği ile ulaşım arasında zıt bir ilişki söz konusu idi. Az sayıda kişi, ancak yoğun bilgiye ulaşabiliyordu. İnternetin gelişmiyle yazılı basın, radyo ve tv gibi geleneksel basının sunduğu bilgiden daha fazlası daha çok kişiye ulaşmaktadır.
E-ticaret teknolojieri tüketiciler ve üreticilerin iki yönlü etkileşimini mümkün kılmıştır. Web sitesi üzerinden anlık bağlantılar ile tüketiciler sorularına cevap alabilmektedir. Üstelik sadece yerel, ulusal değil uluslararası düzeyde istediği bilgiyi alabilmektedir. Etkileşim, e-ticaret teknolojileri sayesinde küresel hale gelmiş, tüketici ve üreticinin her an her yerde görüşebilmesini sağlamıştır.
İnternet ve web bilgi yoğunluğunu artırmış, piyasa katılımcıları, tüketiciler ve üreticilerin kullanımına sunulmuştur. E-ticaret teknolojileri, sadece bilginin toplanması değil, bilginin depolanması ve iletim maliyetini de azaltmıştır. Aynı zamanda bilginin zamana bağlılığını azaltmış, doğruluğunu güçlendirmiştir. Bilgi hiç olmadığı kadar kullanışlı ve önemli olmuştur. Daha yoğun, az maliyetle yüksek kalitede bilgi erişilebilir olmuştur. Hem fiyat hem de maliyetlerde şeffaflık sağlamıştır.
Kişiselleştirme e-ticaret teknolojilerinin bir diğer önemli özelliğidir. Bireyin daha önceki alışveriş davranışlarının kaydedilmesi ile bireye özel, kurumlara özel iletimler yapılabilmektedir. Böylece bireyin hangi ürünleri tercih ettiği, hangi zamanlarda kullandığı ve düşük mü yüksek mi fiyatlı ürünleri tercih ettiğinden yola çıkılarak alışveriş davranışının sürdürülmesi sağlanabilmektedir.
Daha önceki teknolojilerden farklı olarak, internet ve e-ticaret teknolojileri kullanıcıların daha sosyal olmasını sağlamış, yazılı metin, video, resim gibi pekçok içeriğin paylaşılma olanağını getirmiştir. Bu iletişim teknolojilerinin kullanılması ile yeni sosyal ağlar yaratılmakta, bireylerin sosyal çevreyle olan ilişkileri güçlenmektedir. Standart medya modeli, yerini daha üretken, yaratıcı bir yeni medyaya bırakmıştır. Daha büyük ölçüde geniş kitlelere seslenen bir medya oluşmaya başlamıştır.