Banka tarafından yapılan açıklamada küresel çevrenin, ABD’nin uzun dönemli faiz artışlarından, pek çok ülkedeki çekirdek enflasyonun devamından ve yeni jeopolitik gerilimlerden olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Temel merkez bankaları işgücü piyasa baskılarının olduğu bir çevrede enflasyonu geri getirme konusunda ısrarlı. Brezilya Merkez Bankası Kurulu da, çevreden gelen etkileri dikkatle izlemeye devam ediyor.
Ulusal ekonomideki göstergelerde gelecek dönemlerde azalma sinyalleri var. Manşet tüketici enflasyonu dezenflasyon süreci patikasında. Ancak hedef etrafında tolerans aralığının üstünde devam ediyor, temel enflasyona ilişkin çeşitli ölçümler enflasyon hedefinin üzerinde kalıyor. Anket verileri 2023,2024 ve 2025 için enflasyon beklentilerinin sırasıyla % 4.6, % 3.9 ve % 3.5 olduğunu gösteriyor.
Copom’un referans senaryodaki enflasyon projeksiyonları 2023 için % 4.7, 2024 için % 3.6 ve 2025 için % 3.2’dir.
Kurul her iki yönde de riskler olabileceğini vurguluyor. Enflasyon senaryoları ve enflasyon beklentilerine ilişkin yukarı yönlü riskler arasında küresel enflasyonist baskıların süregelmesi, çıktı boşluğundaki katılık kaynaklı hizmet enflasyonun beklenen daha fazla olması geliyor. Aşağı yönlü riskler ise küresel ekonomik aktivitenin proje edilenden daha fazla yavaşlaması ve para politikalarındaki eş anlı sıkılaştırmanın küresel enflasyon üzerindeki etkilerinin daha fazla olmasıdır. Kurul ayrıca geçerli konjonktürün şu an daha belirsiz olduğuna vurgu yapıyor.
Copom dezenflasyonist süreç, senaryolar, risk dengeleri ve mevcut bilgiler ışığında Selic oranını 50 baz puan azaltarak % 12.25’e düşürme kararı alıyor. Kararın 2024 ve 2025 yılı dahil para politikasına ilişkin hedef ve enflasyonun yakınsaması stratejisi ile uyumlu olduğu belirtiliyor. Kararın aynı zamanda ekonomik dalgalanmaları azaltacağı ve istihdamı teşvik edeceği vurgulanıyor.