Avustralya Merkez Bankası’nın 5 Eylül 2023 tarihli toplantı tutanaklarında üyeler, pek çok ekonomide küresel enflasyonun gıda ve enerji fiyatlarının bir yıl öncesine göre daha düşük olduğu için yıl sonuna doğru düştüğünü belirtiyor. Ancak bazı gıda ve enerji fiyatlarının yukarı yönlü riskleri devam ediyor. Buna rağmen merkez bankalarının enflasyonda ılımlı sürece girileceği ve 2025 yılında da enflasyon hedeflerine ulaşacağı beklentisinde olduğunu ifade ediyorlar. Gelişmiş ülkelerde çekirdek enflasyon, gıda ve enerji fiyatlarında düşme olsa da manşet enflasyona göre daha ısrarlı. İşgücü birim maliyetlerindeki artış ve talep-arz dengesizliği çekirdek enflasyonun yüksek kalmasına neden oluyor. İşgücü koşullarında biraz esneme olsa da hala katı. İşsizlik oranları da düşük seviyelerde.
Gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüme yaşam maliyetlerindeki baskı ve sıkı para politikaları nedeniyle yavaşlıyor. Hane halkı tüketimi yavaşlamış durumda. İş yatırımlarındaki büyüme son çeyrekte yüksek seyrediyor. İlerleyen aylarda özellikle hizmetler sektöründe bir ivme kaybı yaşanabilir.
Tutanaklarda üyeler özellikle Çin’deki son gelişmelere odaklanıyorlar: Gayrimenkul piyasasındaki olumsuz koşullar devam ediyor, ekonomik faaliyetler yavaş. Çinli yetkililer gayrimenkul sektörünü desteklemek için çeşitli önlemler alsa da bu yeterince güven vermediği belirtiliyor. Sektör finansal baskı ile karşı karşıya ve ekonomik faaliyetler üzerinde risk yaratıyor. Çin’deki enflasyon küresel standartlara ve hedefine göre göreli düşük. Çin’deki yavaşlama küresel görünüm için risk oluşturuyor. Çinli yetkililer uzun dönemli yapısal büyüme ile ilgili zorlukları yönetmeye ve Çin ekonomisindeki büyümenin kaynaklarını yeniden dengelemeye çalışıyorlar.
Çin’deki konut piyasasındaki olumsuzluklara rağmen, demir cevheri fiyatında çelik talebinin de desteklenmesiyle artış görülüyor. Petrol fiyatları da Haziran ayından bu yana % 20 artmış durumda.
Turist sayısı ve Çin’den gelen öğrenci sayısı artsa da henüz pandemi öncesi seviyelerde değil. İleride yaşanacak turist sayısındaki artışların Avustralya’nın ihracatındaki büyümeyi destekleyecektir. Ancak Çin’in ekonomik büyümesindeki aşağı yönlü risk, Avustralya ekonomisinin hizmet ihracatında olumsuz etkileyecek ve mal ihraç fiyatlarında düşmeye yol açacaktır. Üstelik Çin’deki düşük büyüme küresel çıktıdaki büyümeyi de etkileyerek, Avustralya ekonomisinin hem ihracatını hem de ithalatını olumsuz etkileyebilecektir. Aşağı yönlü riskler gerçekleşirse, Avustralya dolarının düşüşü ile kısmen dengeleneceği ifade ediliyor.
Ulusal ekonomik koşulları değerlendirildiğinde enflasyonun 2022’nin sonlarından bu yana düştüğü ancak hala yüksek seyrettiği ifade ediliyor. Manşet enflasyon % 4.9’a düştü. Ancak yakıt fiyatlarında artış söz konusu. Ancak yine de enflasyonda ikinci yarıda ılımlı beklenti devam ediyor. Volatil kalemler dikkate alınmadığında seyahat harcamaları enflasyon verilerinde rahatlama yaratmış görünüyor. Küresel baskının azalması, iç talepteki azalma önemli bir mal kompozisyonu için fiyatları düşürdü. İşgücü piyasası sıkı, işsizlik oranları düşük seviyelerde. Ancak işgücü piyasasında dönüm noktasına girilebilir. İşgücü talebinde yavaşlayan ekonomik aktiviteden dolayı esneme olabilir. Ücretlerdeki büyüme güçlü. Ücret fiyat endeksindeki yıllık artış % 3.6. Üyelerde ekonomik büyümenin zayıf kalacağı beklentisi hakim. Yaşam maliyetindeki baskılar ve yüksek faiz oranları hane halkı tüketimi üzerinde etkili. Ev fiyatlarındaki iyileşme güçlü talep ve sınırlı arzın desteğiyle devam ediyor. Yeni konut talebi ise yüksek maliyetler nedeniyle zayıf kalıyor. İş yatırımlarının gelecek aylarda stabil ortalama düzeylerde olması bekleniyor.
Uluslararası finansal piyasalar açısından üyeler özellikle Çin’deki gayrimenkul piyasasındaki zorluklara dikkat çekiyorlar. Bu durum hisse senetleri tahvil fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Gayrimenkul sorunu hane halkının güvenini ve harcamalarını da etkiliyor. Yine Çin’deki gölge bankacılığın önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Çin Merkez Bankası para politikasında gevşemeye gitti. Renminbi’nin 2022’nin sonlarından bu yana değeri düşüyor.
Gelişmiş ülke merkez bankalarındaki beklentilerde ufak değişimler söz konusu. Uzun dönemli tahvil getirilerinde artış var. Uzun dönemli piyasa temelli enflasyon beklentileri de olumlu. Temel piyasalarda hisse fiyatları da çok az değişiklik gösterdi. Şirket tahvil spreadleri de düştü. Çin’in ekonomik görünümündeki olumsuzluklar, ABD dolarındaki değerlenme ve ABD hazine getirilerindeki artıştan dolayı Avustralya dolarının değerinin önceki aya göre düştüğü vurgulanıyor.
Üyeler, referans oranına ilişkin piyasa beklentilerinin son iki ayda düştüğüne dikkat çekmişlerdir. Ağustos toplantısında faiz sabit bırakılmıştı. İpotek oranları diğer pek çok ekonomiye göre Avustralya’da hala yüksek. Kredi büyümesi de daha yavaş seyrediyor. Enflasyonun yüksek seyri, Çin’deki belirsiz ekonomik koşulların Avustralya ekonomisini farklı kanallardan etkileyecek olması, gelişmiş ekonomilerde uzun dönemli getirilerdeki yükseliş, Avustralya’da konut fiyatlarındaki artış, ekonomideki yavaşlama, tüketimdeki zayıflama nedeniyle referans oranının aynı kalması banka tarafından uygun görüldüğü tutanaklarda ifade edilmektedir.