TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini 500 baz puan artırarak % 30’a yükseltti. Kurul açıklamasında dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devam etmesinin önem olduğunu ifade ediyor.
Kurul’un diğer değerlendirmeleri şu şekilde belirtilebilir: Enflasyonun son iki ayda yüksek seyri, yurtiçi talepteki artış, hizmet fiyatlarındaki yapışkanlık, enflasyon beklentilerinin bozulması enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Enflasyon, yıl sonu itibariyle Enflasyon Raporu’nda belirtilen tavan seviyeye yaklaşacaktır. Ücretler ve kurdan kaynaklı maliyet baskıları ve vergi düzenlemeleri enflasyon üzerine yansıdığı bu aşamadan sonra enflasyonda düşüş beklendiği ifade ediliyor. Fiyat istikrarını dış finansman koşullarındaki düzelme, rezervlerdeki artış, turizm gelirlerindeki yükselme, TL varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının olumlu etkilemesi beklenmektedir. Politika faizinin, orta dönemde enflasyonu % 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirlenmesi planlanmaktadır. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda gerektiği ölçüde kademeli olarak devam edecektir. Kurul, mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliği artıracak ve makro istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleşmeye gitmektedir. Sadeleştirme sürecinde etki analizleri dikkate alınmaktadır. Parasal aktarım mekanizmaları güçlendirileceği ve seçici kredi/miktarsal sıkılaştırmanı devam edeceği belirtilmektedir.
TCMB’nin bu adımı piyasalarda güvenin artmasında etkili olmaktadır. Hem uluslararası piyasalarda hem de ulusal piyasalar için önemlidir. Yabancı yatırımcının piyasada ilk aradığı unsur güvendir. TCMB’de bunu yakalamışken kaybetmek istemiyor. Ama devamı gelmelidir. Faiz seviyesi hala istenilen düzeyde değildir. Derecelendirme kuruluşları bunu göz ardı etmeyecektir. Ayrıca faizde artan oranlı ya da azalan oranlı artışlar karmaşıklığa neden oluyor. Diğer yandan TCMB’nin kararlı duruşu dikkate değer. Metin, “Biz buradayız, çabalıyoruz ve bunu başaracağız” izlenimi veriyor. Karar metnindeki ifadeler sade, net ve anlaşılır. Belirsizliğin önemli bir kısmı kaldırılmış görülüyor ama soru işaretleri hala devam ediyor.