Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısına “fiyat istikrarı” vurgusuyla başlanıyor. Bu vurgu piyasalarda yükselen endişeyi azaltma isteğinin bir göstergesi. “Fiyat istikrarı” metinde çok kez tekrar ediliyor. MB enflasyonu düşürmede kararlı bir tutum sergiliyor.
Para politikasında sıkılaştırma adımlarının olacağını ve bunun da “gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde” yapılacağı açıkça ifade ediliyor.
Genel olarak bakıldığında kelimeler ve cümleler çok dikkatli ve özenle seçilmiş. Piyasaların “tek bir kelimeye” bile hassasiyetinin yüksek olduğu bir dönem olunca MB’nın mesaj iletiminin önemi artıyor. MB’nın piyasa tarafından mesajının net bir şekilde alınmasını istiyor.
Fiyat istikrarı için tüm kullanılabilecek araçlar ile müdahale edilmesi önemli. Oransal ve miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği belirtiliyor. MB’nın tüm potansiyeli ile enflasyonu düşürme ve nihai hedefe ulaşma konusunda kararlılığı tüm cümleler de örtülü bir şekilde verilmekte.
Para piyasasında geçiş sürecinde olunduğu, piyasaların kendi iç dinamikleri ile dengelenmesini izlediklerini ve bu yılda enflasyonun yükseliş trendine geçeceği ifade ediliyor. Var olan sürecin enflasyonda bozulmalara yol açtığı bu sürecinde 2024 yılı ile birlikte aşağı yönlü eğilim göstereceği, 2025 yılı ile birlikte istikrar döneminin başlayacağı vurgulanıyor.
Küresel bağlamda büyümenin yavaşladığına işaret eden MB, imalat ve hizmet sektörlerinde ayrışmanın olduğuna dikkat çekiyor. Büyümedeki yavaşlamanın emtia fiyatları ile enflasyon üzerinde olumlu seyir gösterdiği ifade ediliyor. Ancak MB’larının sıkılaştırma adımlarının da devam ettiği belirtiliyor. Pandemi ile yükselen enflasyona erken başlanan faiz artışı ile cevap verdikleri için çekirdek enflasyonu düşürmede başarı sağladıkları vurgulanıyor.
Türkiye’deki enflasyonun düşmesinde döviz kurundaki istikrar ve küresel emtia fiyatlarındaki düşme etkili olmakta ancak yurtiçi gelişmeler fiyatlarda yukarı yönlü baskı yaratıyor. Enflasyon eğiliminin tespitinde veri ve yöntem konusuna dikkat çekiliyor. Tahmin gücünü yükseltecek araçlar yoğun bir şekilde kullanılıyor. Artan iç talebe karşın arzdaki büyüme daha yavaş seyrediyor. Arz-talep uyumunun fiyat istikrarı üzerinde olumlu etkisi olacağı belirtiyor. Döviz kurundaki geçişkenliğin döviz istikrarının sağlanması ile azalacağı değerlendiriliyor.
Sunumdaki cümleler ile hem net olunmaya hem de anlatımda da sadeleşmeye özen gösterilmekte. Para politikası kararlarının belirlenmesinde bilimsel yöntemlerin kullanılarak alındığı vurgusu hakim. Buradan siyasi bağımsızlık vurgusu da yapılmış oluyor. Ayrıca MB Başkanı bu vurguyu sunum sonrası soru-cevap kısmında da yapıyor. Para politikalarında “bütünsellik” ve “kademeli” bir şekilde yol alınacağı özellikle belirtiliyor.
Merkez Bankası sunumuyla/açıklamalarıyla şeffaf ve net bir görünüm sergilemiş durumda. Şimdiden bu durum piyasalarda pozitiflik/iyimserlik yaratmış durumda. Ancak piyasanın ekonomik ve finansal anlamda bunu göstermesi zaman alacak gibi görünüyor.