Rusya Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak %15’e yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada mevcut enflasyonist baskıların Banka’nın beklentilerinin üzerinde giderek arttığı ifade edildi. Artan ulusal talep, mal üretiminin ve hizmet üretiminin büyüme kapasitesini aşıyor. Enflasyon beklentileri bu açıdan yüksek kalıyor. Kredilerdeki büyüme hızı da yüksek. Mali politika orta dönem parametreleri yapılan mali teşviklerdeki beklenen düşüşten daha yavaş seyrediyor. Bu açıdan enflasyonu 2024 yılında % 4 hedefine doğru yaklaştırmak için ek sıkılaşmaya ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Bankanın güncellenen tahminlerine göre yıllık enflasyonun 2023 yılında % 7 ila % 7.5 arasında olması bekleniyor. Para politikası duruşu ile yıllık enflasyonun 2024 yılında % 4-4.5 aralığına düşeceği ve daha ileri dönemlerde % 4 düzeyinde olacağı öngörülüyor.
Hem hane halkının hem iş dünyasının enflasyon beklentileri yükseliyor. Parasal koşullar Rusya’da Temmuz-Eylül arasında iyice sıkılaştı. Mevduat ve kredi faizlerinde artma söz konusu. Nominal faiz oranlarındaki büyüme kredileri çeşitli derecelerde etkiliyor. Güvenli olmayan tüketici kredilerindeki büyüme azalıyor. Bu durum para politikasındaki kararların geçiş etkisinin daha kısa sürede gerçekleşmeye başlaması ve makro ihtiyati politikaların etkisiyle gerçekleşiyor. İpotek kredileri devlet desteğinin de etkisiyle genişliyor. Banka, kredilerdeki büyümenin 2023 deki % 17-20’lerden 2024 de % 5-10 aralıklarına gerileyeceğini tahmin ediyor.
Rusya ekonomisi son çeyrekteki verilere göre Banka’nın beklediğinden daha hızlı büyüyor. İç talebin yüksekliği Rusya ekonomisini dengeli büyüme yolundan saparak yukarı yönlü sapmasına neden oluyor ki bu da devam eden enflasyonist baskılara neden oluyor. İç talepteki büyümenin nedeni genişleyen özel sektör talebi. Kamu sektörü talebi de iç talebi artıyor ve mali teşviklerin de talebi yeniden artırması bekleniyor. Tüketici faaliyetlerindeki büyüme reel ücretlerdeki artış ve kredi büyümesi ile artıyor. İç talepteki büyümenin diğer bir nedeni de ithal talebindeki artışlar ki bu da Ruble’nin 2023 yılının başından bu yana zayıflamasına neden oluyor. İşgücü piyasalarında ise sıkıntılar devam ediyor, işsizlik tarihsel olarak düşük bir seviyede, zayıf coğrafi ve sektörler arası işgücü hareketliliği ek bir yapısal zorluk yaratıyor.
Rusya Merkez Bankası GSYIH’nin 2023’te % 2.2-2.7, 2024’te % 0.5-1.5, 2025’te de % 1.0-2.0 ve 2026 yılında % 1.5-2.5 aralıklarında büyüyeceğini öngörüyor. Orta dönemli ufuk açısından enflasyon riskleri devam ediyor. Bütçe açıklarının artması durumunda enflasyonist risklerin devam edeceği ve daha sıkı para politikasının enflasyon hedefine dönülmesi için gerekli olacağı belirtiliyor.
Son olarak Banka jeopolitik gerilimlere de işaret ediyor. Jeopolitik gerilimlerin dış ticareti etkileyerek enflasyon riskleri yaratabileceği ifade ediliyor. Dış ticarette ve finansal olarak artan sınırlamalar Rusya ihracatında talebin düşmesine yol açabilir. Bu da döviz kurunda dalgalanmalara yol açarak enflasyona neden olabilir. Yine dışsal sınırlamalar nedeniyle üretim, tedarik zinciri ve ödemelerde artan karmaşıklık ithal fiyatlarını yukarı itebilir. Küresel ekonomik görünümdeki bozulma ve küresel finansal piyasalardaki volatilite enflasyonist etkilere neden olabilir. Öyle görülüyor ki enflasyonist endişelerin artması faiz artırım kararında etkili olmuştur. Hem iç dinamikler hem de dış dinamikler Rusya ekonomisini zorluyor görünüyor.