İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 5’e 4 çoğunluk ile politika faizini % 5.25’te sürdürmeyi uygun gördü. Banka % 2 enflasyon hedefine 2025 yılının ikinci çeyreğinde ulaşmayı bekliyor.
Yapılan açıklamada petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskılara rağmen daha düşük yıllık enerji enflasyonu ile, manşet enflasyonun orta dönemde düşeceği bekleniyor. Aynı zamanda gıda ve çekirdek mal fiyatlarında da düşme görülebilecek. Hizmet enflasyonun ise aydan aya değişen volatiliteye bağlı olarak yüksek kalacağına işaret ediliyor. İşgücü piyasası üzerinde ve genel olarak da ekonomi üzerinde sıkılaştırıcı para politikasının etkileri artıyor. Şu anki para politikasının kısıtlayıcı olduğu bu nedenle de aynı politika faizini sürdürmenin uygun olduğu kabul görüyor.
Komitenin toplantı tutanaklarında ise şu noktalar göze çarpıyor : Küresel GSYH’de 2023 üçüncü çeyreğinde % 0.3 büyüme öngörülmektedir. Euro alanı GSYH’de ise üçüncü çeyrekte daralma bekleniyor. Özellikle Alman imalat sanayinde bir daralma söz konusu. ABD ekonomisi için ise büyüme de artış öngörülüyor. Reel gelirlerin ABD de arttığı, hane halkının da artan güven nedeniyle harcama yapmada istekli olduğu belirtiliyor. Çin’deki büyüme yavaş, tüketim ve sanayi üretiminde büyüme zayıf. Bu nedenle üçüncü çeyrekte Çin’de büyümenin zayıf kalacağı öngörülüyor. Enerji fiyatları artıyor, Euro bölgesi ve ABD’de enflasyon oranları 2022 yılından bu yana aşağı yönlü bir trend izliyor. Ancak gelişmiş ülkelerde enflasyon baskıları hala mevcut. Politika oranlarının gelişmiş ülkelerde pik noktasına yaklaştığı vurgulanıyor. Eylül sonrası kararlarda bir düşüş bekleniyor. UK ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri yakınsıyor. UK’de Finansal piyasalardaki faiz oranları geçmişe göre ekonomik verilere daha hassas. Banka ödünçlerindeki büyüme yavaşlıyor. Reel GSYH’de artış var. Hane halkı tüketimi ve yatırımlar daha güçlü. Gelecek PMI verilerinin de iyi olacağı görüşü hakim. O yüzden GSYH’de üçüncü çeyrekte büyüme bekleniyor. İşgücü piyasasında tarihsel verilere göre bir gevşeme söz konusu. İşsizlik verisi artıyor. İstihdam yavaşladı. Enflasyonda düşme gözleniyor. Ancak hizmetler enflasyonundaki artışa dikkat çekiyorlar. İç enflasyonist baskılarda azalmaya dışsal maliyet baskılarının düşmesi eklendiğinde enflasyon hedefine 2025’te ulaşılacağı ifade ediliyor. Enflasyonun sürekliliğine ilişkin göstergelerdeki gelişmeler belirsizliğini koruyor. İşgücü piyasasındaki gevşeme, manşet enflasyon ve hizmetler enflasyonunda beklenenden daha fazla düşüş, PMI’deki azalma ve para politikasının gecikmeli etkilerinin hala gerçekleşebilecek olması üyeleri faizin aynı kalması yönünde oy vermesini sağlarken, artış yönünde oy kullanan üyeler ise ücretlerdeki büyümeye ve hizmet enflasyonuna vurgu yaparak enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret etmişlerdir.