

Finansal istikrarın önemi yaşanan finansal krizler ve bu krizlerin yol açtığı ekonomik ve sosyal maliyetlerle daha iyi anlaşılmaktadır. Finansal istikrar finansal sistemin şoklara karşı dayananıklılığı ifade eder. Finansal sisteme karşı sürdürülebilir bir güven olduğunun en açık göstergelerinden biridir finansal istikrar. Finansal kurumların işlevini yerine getirememesi, finansal varlık fiyatlarında sürekli oynamalar finansal istikrarsız olarak anlaşılmalıdır. Finansal istikrar niçin önemli ? Bir kere finansal istikrar para politikalarının işlerliğini artırarak ekonomiye yardımcı olur. Finansal riskleri elimine ederek, sistemin krize girmesini engeller. En önemlisi tasarruf azlığı yaşayan ekonomiler, finansal istikrarı sağlayabildikleri ölçüde yatırımcıları çekebilecek, yatırımları için gerekli sermayeyi rahatlıkla bulabileceklerdir. Ayrıca ekonomiyi zora sokacak finansal kırılganlıklar ile de karşılaşmayacaklardır.
Küresel ya da ülkesel faktörler finansal istikrar üzerinde etkili olabilmektedir. Ülkede finansal açıdan herhangi bir sorun olmasa dahi küresel bir sorun ülkenin de finansal istikrarsızlığa gitmesine neden olabilecektir. Küresel finans krizinde görüldüğü gibi. Ülkedeki makro ekonomik sorunlar, bütçe açığı, cari açık, yetersiz finansal düzenlemeler de finansal istikrarsızlık nedeni olabilir. Finansal istikrarsızlığın ekonomik nedene dayanmasına gerek yoktur, ulusal ya da küresel siyasi sorunlar da istikrarsızlığa yol açabilir. Ülkeler arası siyasi restleşmeler finansal istikrarsızlığın en önemli sebebi olabiliyor. Küresel ekonomiye entegrasyon ülke ekonomisi açısından iyi olmakla birlikte, bu tür küresel sorunlar, ekonomileri güç durumda bırakabiliyor.
Küreselleşen ekonomi piyasalarında istikrarlı bir finansal yapı ekonominin her alanı için vazgeçilmez niteliktedir. Finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek olumsuz durumların iyi yönetilebilmesi ve tehlikeli boyutlara ulaşmadan etkilerinin sınırlandırılabilmesi için finansal istikrarın sağlanması ve sürdürülmesine yönelik çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Finansal istikrarın sağlanması ve korunması sürecinde makro ihtiyati politikalar kullanılmaktadır. Finansal sistemin düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin bu politikaların kullanımı 2000’li yıllardan itibaren artmıştır. Kullanılan politikaların ülkeye özgü yapılandırılması önemlidir. Finansal istikrarsızlığa karşı uygulanacak politikalar tasarlanırken finansal sistemin yapısı ve derinliği, sermaye hareketlerinin niteliği ve iktisadi konjonktürün durumu gibi temel hususların göz önüne alınması gerektiği unutulmamalıdır.