Türkiye’de Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayında % 9.09, yıllık bazda % 58.94 oldu. TÜFE’de yıllık bazda artışın devam ettiğini görüyoruz. En yüksek harcama kalemleri lokanta ve oteller, sağlık, gıda ve alkolsüz içkiler ve ulaştırmada görülüyor. Aylık bazda ise ulaştırma, ev eşyası, gıda ve alkolsüz içkiler, giyim ve ayakkabıda yüksek artışlar görülüyor. Temmuz ayına göre düşük seviyelerde olan gıda ve alkolsüz içecekler ve giyim ve ayakkabı bu ay sırasıyla üçüncü ve dördüncü sırada en yüksek artışı yaşayan harcama kalemi olarak görülmektedir. Benzer şekilde ev eşyası bir önceki aya göre ikinci büyük artış yaşayan kalemdir.
Ağustos ayı yurtiçi üretici fiyat endeksi yıllık % 49.41 ve aylık bazda % 5.89 artmıştır. Yıllık bazda ÜFE’de en yüksek artışlar su temini, dayanıksız tüketim malı ve madencilik ve taş ocaklığında yaşanırken, aylık bazda en yüksek ilk üç artış enerji, elektrik, gaz ve buhar, madencilik ve taş ocaklığında yaşanmıştır.
Ağustos ayı itibariyle hem TÜFE hem de ÜFE’de artış yaşanmıştır. Talep enflasyonun ağır bastığı rakamlarda yıl sonu için beklentiler daha yüksek olacaktır. Özellikle TÜFE’de eğitim harcamalarının bu ayda devam edeceği düşünüldüğünde Eylül ayında da artışların devam edeceği görülebilir. Sektör kırılmalarına baktığımızda üreticinin maliyet artışlarını fiyatlarına yansıttığı söylenebilir. Döngünün kırılmasında üreticinin maliyeti artıran girdi maliyetlerinin azaltılması önemli olacaktır. Merkez Bankasından bu verilerle birlikte daha yüksek faiz artışı görebiliriz.