Brezilya Merkez Bankası, gecelik bankalararası işlemler için uygulanan faizi (Selic) % 13.25’e çekti. Bir önceki fonlama oranı % 13.75 idi.
Bankadan yapılan açıklamada küresel olarak ekonomide belirsizliklerin devam ettiği ve bazı ekonomilerde dezenflasyonist bir süreç olsa da çekirdek enflasyonun hala yüksek olduğu belirtiliyor. Ayrıca pek çok ülkede işgücü piyasasındaki iyileşme süreci devam ediyor.
Brezilya ekonomisinde göstergeler gelecek çeyrek dönemler için ekonomik yavaşlamanın olduğuna işaret ediyor. Manşet tüketici enflasyonundaki son azalma ile birlikte Komite (Copom), yılın ikinci yarısında 12 aylık manşet enflasyonda azalma bekliyor. Ancak alınan önlemlere rağmen halen enflasyonun hedeflenin üzerinde olduğuna da dikkat çekiyorlar. Komitenin faiz indirimine gitmesinin temel nedeni enflasyonist bekleyişlerdeki gerileme. Gelecek yıllar için de bu beklentinin olması kararı güçlendirmiştir.
Nitekim yapılan anketlerde 2023 için beklenen enflasyon % 4.8 olarak öngörülmektedir. 2024 ve 2025 için ise sırasıyla % 3.9 ve % 3.5 olarak beklenmektedir.
Copom’un projeksiyonları ise 2023 için % 4.9, 2024’te % 3.4 ve 2025 için % 3.0’dır. Hem anket sonuçları hem de Komitenin projeksiyonları aynı doğrultuda.
Ancak Komite risklerin her iki yönlü devam ettiğini de vurguluyor. Küresel enflasyonist baskı, çıktı açığındaki olumsuzluklar nedeniyle hizmetlerde enflasyonist eğilimin güçlü olması enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratırken, küresel finans sistemindeki olumsuz koşullar nedeniyle küresel ekonomik aktivitede azalma ve para politikalarında senkronize sıkılaşmanın enflasyon üzerindeki etkisinin beklendiğinden daha büyük olması aşağı yönlü riskleri oluşturmaktadır.
Komite enflasyon senaryolarındaki iyileşme, para politikasının gecikmeli etkilerinin ortaya çıkmaya başlaması, uzun dönemli enflasyon beklentilerinin azalması sonucunda para politikasında kademeli genişleme döngüsünün başlaması gerektiğine kanaat getirmiştir. Bu amaçla 0.50 puan indirime gitmiştir. Kararlarında diğer göstergelerdeki -tam istihdamdaki güçlenme, ekonomik dalgalanmanın azalması gibi- iyileşmeler de etkili olmuştur.