Avustralya Merkez Bankası, bugün yapılan açıklama ile referans faizini % 4.10’da sabit bırakmayı tercih etti. Bankadan yapılan açıklamada faiz oranlarının geçen yılın Mayıs ayından bu yana % 4 arttığı ifade edilmektedir. (Haziran 2023’ten bu yana referans faiz aynı) Daha yüksek faiz oranlarının ekonomide arz talep arasında sürdürülebilir bir denge kurulmasında iyi bir şekilde rol oynadığı ve bu şekilde de devam edeceği belirtilmektedir. Bu görüş ışığında Kurul, bu ayda faizi değiştirmemeyi uygun görmüştür. Bu durumun ileri zamanlarda artan faizin ekonomi üzerindeki etkilerinin görülmesine de olanak sağlayacağı belirtilmektedir.
Avustralya’da aylık tüketici fiyat endeksi Temmuz ayında düşmüştür. Aylık % 4.9 olarak gerçekleşmiştir. Ancak hala oran yüksek ve böyle devam edeceği değerlendirilmektedir. Avustralya ekonomisinde mal fiyatlarında biraz rahatlama olsa da hizmet fiyatları hızlı bir şekilde yükselmektedir. Kira enflasyonu da artmaktadır. 2025 yılının sonlarına doğru enflasyonun %2-3 hedef aralığına doğru ilerleyeceği tahmin edilmektedir.
Avustralya ekonomisi aşağı yönlü büyüme trendini deneyimliyor. Bir süre daha bu şekilde sürebilir. Yüksek enflasyon hane halkının reel gelirini ve tüketim harcamalarını zayıflatıyor. İşgücü piyasası koşulları güçlü olsa da, büyüme ve istihdam eğilimleri işsizliğin gelecek yılın sonlarına doğru yükseleceğini gösteriyor. Ücretler geçen yılın üzerinde büyüdü, enflasyon hedefi ile uyumlu ve verimlilik artışları yaşandı.
Kurul’un önceliği makul bir zaman aralığı içinde enflasyonda hedeflenen düzeye geri getirebilmek. Yüksek enflasyon hayatı herkes için zorlaştırıyor ve ekonominin fonksiyonlarına zarar veriyor. Tasarrufları siliyor, hane halkı bütçesini zorluyor, iş dünyasının plan ve yatırımlarını zorlaştırıyor, gelir eşitsizliğini artırıyor. Enflasyonun yerleşik bir hal alması daha sonra düşürülmesini daha maliyetli hale getirebilir, daha yüksek faiz oranları ve daha yüksek işsizlik gibi. Orta dönemli enflasyon beklentilerinin enflasyon hedefi ile uyumlu olması önemli.
Avustralya’da ekonomik görünümde belirsizlikler mevcut. Hizmet fiyatlarındaki enflasyon denizaşırı ülkelerde sürpriz bir şekilde yükseliyor ve aynı durum Avustralya da meydana geliyor. Üstelik para politikasının etkisinin gecikmelerine ilişkin belirsizlikler yaşanıyor. Firmaların fiyatlama kararlarında belirsizlikler hakim. Benzer biçimde hane halkı tüketimi belirsiz. Küresel olarak da artan belirsizlikler var, özellikle Çin ekonomisinin konut piyasasındaki sorunlardan dolayı. Kurul, bu nedenlerle para politikasındaki daha fazla sıkılaşmanın ileri zamanlarda gerekli olabileceğini belirtiyor. Gelecek veriler ve risk değerlendirmeleri bir sonraki faiz kararlarında etkili olacaktır. Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri, hane halkı harcamalarındaki eğilimi, enflasyon görünümünü ve işgücü piyasasını yakın bir şekilde izlemeye devam edecektir. Kurul, enflasyonu hedef düzeyine getirmeye kararlı ve bunun için ne gerekiyorsa yapacağını vurgulamaktadır.