Tutanaklarda genel olarak ekonomik dayanıklılık ve enflasyon baskılarında hafifleme olduğu ifade ediliyor. Bir önceki toplantıda fonlama oranının arttırılması piyasa fiyatlarında beklendiği gibi sınırlayıcı olduğu belirtiliyor. Finansal koşullardaki hafif bir rahatlama söz konusu. Hisse fiyatlarında kazanımlar ve daha sıkı kredi spreadleri mevcut. Özellikle bankacılık hisselerinde iyileşme olduğu ifade ediliyor. Gelişmiş ekonomilerin çoğunda politika oranlarının yükseltildiğine ve doların ılımlı bir şekilde değer kaybettiğine işaret ediliyor.
Piyasa katılımcıları ve açık piyasa işlemlerinde çalışan baş brokerların katıldığı ankette 2024’ün sonuna kadar resesyon olasılığına işaret ediliyor. Ancak, resesyonun zamanlaması daha geç olabilir. Ankete katılanlar manşet ve özel tüketim harcamalarına ilişkin enflasyonun (PCE) 2025’in sonuna kadar % 2’ye düşeceğini öngörüyorlar.
Reel GSYİH için yılın ilk yarısında ılımlı büyüme söz konusu. Arz-talep dengesizliği azalmasına rağmen işgücü piyasası katı kalmaya devam ediyor. Özel sektörde iş açıkları düşse de pandemi öncesi düzeyde değil.
Tüketici fiyatları düşme sinyalleri verse de yine yüksek seyrediyor. Enflasyona ilişkin beklentiler düşme eğiliminde ancak pandemi öncesi düzeyin üstünde kalıyor. Nominal ticaret açığında ise daralma var. Yabancı ekonomik faaliyetlerde yavaşlama sinyalleri görülüyor. Özellikle Çin, Avrupa, Kanada ve Meksika’da. Manşet enflasyon pek çok ülkede düşüyor. Çekirdek enflasyonda öyle. Ancak çekirdek enflasyon hala yüksek seviyelerde. Bu yüzden pek çok merkez bankası faiz oranlarını ya yükseltiyor ya da sabit bırakıyor.
Ekonomik verilerde biraz rahatlama var. Federal fonlama oranı ılımlı yüksek. Nominal hazine getirileri artmış durumda. Hisse fiyatları da artıyor. Yatırım ve spekülatif tahviller arasındaki getiri farkları azalıyor. Ancak finansal koşullar sınırlayıcı ve borçlanma maliyetleri yüksek. İş dünyası, hane halkı borçlanma maliyetlerinden olumsuz etkileniyor.
Finans sektörünün kaldıracı dikkate değer. Düzenleyici risk bazlı sermaye oranları iyi kapitalize olmuş görünümü veriyor. Bununla birlikte bankalarda kayıp yaşanma riski sürüyor ve bazıları yüksek faiz oranlarının sonucu olarak varlıklarında değer kaybı yaşadılar.
Reel faaliyetler ve harcamalar beklendiğinden iyi. Bu yılın sonuna kadar kötü bir resesyon olasılığı görmüyorlar. GSYIH’da 2024 yılında reel büyüme öngörüyorlar. 2025’te ise tahminlerin biraz aşağısında olabileceğine işaret ediyorlar. İşsizlikte de biraz artış yaşanabileceğine vurgu yapıyorlar. 2023’ün ikinci yarısında çekirdek enflasyonda düşüş olabilir. 2024 yılında enflasyonda düzelme yaşanabilir. Uzmanların 2025 yılı beklentileri manşet enflasyonda % 2.2, çekirdek enflasyonda % 2.3 olarak belirtiliyor.
Katılımcılar, ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir şekilde büyüdüğüne işaret ediyor. Son aylarda iş kazanımları güçlü, işsizlik düşük. Ancak enflasyon hala yüksek. Bankacılık sistemi güçlü olmakla birlikte, sıkı kredi koşullarının hane halkı ve iş dünyası üzerinde olumsuz etki yaratabileceğine işaret ediyorlar. Komite enflasyon risklerine karşı hala duyarlı. GSYİH büyüme yılın ilk yarısında devam etti. Ancak ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama sinyali var. Para politikasının ekonomi üzerindeki etkilerindeki gecikmelere dikkat çekiyorlar. Para politikasındaki sıkılaşma beklendiği gibi işliyor ve reel GDP deki azalma arz-talep uyumsuzluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Bankacılık sektöründeki sıkılaşma gelecek dönemlerde etkili olacaktır. Manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Ancak enflasyon tahminlerden yüksek ve enflasyonun gerçekten düşme eğiliminde olduğuna ilişkin güçlü kanıtlara ihtiyaç duyuyorlar.
Tüketici harcamaları ılımlı, hane halkı bütçe dengesi güçleniyor, iş ve gelirde kazanımlar söz konusu. İşsizlik düşük ve güven yükseliyor. Sıkı finansal koşulların tüketimdeki yavaşlamaya katkı sağlaması bekleniyor. Bazı katılımcılar ev fiyatlarının para politikasındaki sıkılaşmaya cevap olarak yükselebileceğine işaret ediyor.
Katılımcılar para politikasının ekonomi üzerindeki kümülatif etkisinin belirsizliğine vurgu yapıyorlar. Enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu ifade ediyorlar. Para politikasında kümülatif sıkılaşma ekonomide beklenenden daha fazla yavaşlamaya neden olabileceğine işaret ediliyor. Bankacılık sistemini güçlü ve bankacılık piyasasındaki stresin son zamanlarda azaldığına dikkat çekiyorlar. Ancak piyasalardaki risklere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Genel olarak ABD’de ekonomik aktivite ılımlı bir şekilde büyüyor, işgücü piyasası katı, işsizlik oranı düşük, işgücü piyasasındaki arz talep dengesizliği azalma sinyalleri veriyor. Sıkı kredi koşulları ekonomideki dalgalanmanın kaynağı ve ekonomi üzerindeki etkileri belirsiz. Enflasyon geçen yılın ortalarından bu yana ılımlı bir şekilde olsa da hala hedefin üstünde. Katılımcılar enflasyona ilişkin risklerin yukarı yönlü olduğuna işaret ediyorlar ki bu da para politikasında daha fazla sıkılaşmayı getireceği yönünde sinyaller veriyor.